Jag har i veckan snöat in mig på det där med Melodic Math. Något som bland annat Max Martin använder mycket av.


Denna hemliga formel handlar i stora drag om att verser & refränger bygger på repitioner och att melodin har en särskild struktur.

Detta är inget jag har kunskap om än men skall försöka skriva någon låt på detta sätt. På Youtube finns hur mycket information som helst på ”songwriting” och alla har väl något bra att ta till sig. Det viktigaste är nog att hitta sin grej – och arbeta på det.
Där har jag varit riktigt dålig – då jag efter varje låt ”tröttnar” och vill testa något annat.

Jag har hoppat på en distansutbildning i Låtskriveri, där jag hoppas få inspiration till att utveckla mitt Låtskriveri och skapa Hits.
Nackdelen är att det inte räcker idag.
Idag måste det vara mer än en melodi. Se bara på Mello – är knappast låten längre (enbart) som tävlar. ALLT måste klaffa.
Låt – Artist – Framförande – Fans etc etc.

Skivbolagen då?

Skivbolagen idag bygger på samma sätt. Deras krav är väldigt stora idag – och det är ju självklart. De är ju företag som vill och skall tjäna pengar. Jag läste om Stenungsundsonen Johan Olsson, som fick skivkontrakt, stipendie, speltid på ”allsång på skansen” men står nu utan skivkontrakt. Anledninge var tydligen att målen skivbolaget satt inte höll – och därför dissade de honom.
Nu kommer vi kunna höra honom ändå – då fördelen idag är att man kan sprida sin musik ändå.

EN av alla Fördelar med skivbolag är dock att vägen till att bli spelad på de största spellistorna på Spotify & på radio är väldigt mycket enklare. Men för att idag nå dit hjälper det antagligen inte att bara skicka in en demo med en bra låt. Idag krävs det så mycket mer.

Precis som Mello så behöver man sticka ut. Sedan  ha en hyfsat stor facebooksida, Youtubekanal eller annat som man kan bygga vidare på.

Musikförlagen?

Samma gäller Musikförlagen. Idag sitter så många ute i landet och skriver så bra musik så för att ha en chans hos förlagen så bör man nog gå via en artist, som sedan får en fet hit på just DIN låt. Då först är man nog intressant för dessa.

Så vad gör man då som liten låtskrivare från Stenungsund med drömmar om någon slags musikkarriär (mer än det man hittills åstadkommit)? Man fortsätter att drömma, skriva och producera mer låtar för att sedan skicka runt dessa till de man tror skall nappa. Och i sista fallet blir det väl en ”Songs By Bengtsson Vol.2”