Alla har sitt sätt att skriva låtar. Några börjar med text, andra börjar med melodi. Vissa kommer på låten när de handlar, för andra tar det flera veckor att få ur sig låten.

 

Jag är nog en mix av allt det där. Ibland går det jättefort, ibland tar det flera veckor. Oftast får jag låta idén vila lite för att jag sedan river allt och bygger om det. Men nu när jag börjat skriva låtar med Robert så har det blivit lättare att få klar låtar. Jag har ju skrivit låtar med andra förr men då har det varit mer på distans. Nu bör vi bara någon mil ifrån varandra och vi försöker träffas några gånger per månad och skriva på låtar.

Projekt Snurp

Första låten blev ”Om hon hatar mig” som vi skickade in till Svensktoppen nästa som går i Sveriges radio P4. Det var inte tanken att den skulle skickas in men då den blev klar innan deras deadline så tog vi en chansning. Själva grundidén till låten är Roberts. Under en session så tog han fram gitarren och började lira på en låt han börjat med. Låten doftade Gyllene tider och Milleniepop och inget jag gick igång på första gången jag lyssnade på idén.

Men jag bad Robert skicka över en acapella så kunde jag se om jag kunde hitta på ett schysst arrangemang på det. När jag sedan började så tyckte jag hans ackord var för krångliga och orden för många. Jag klippte helt sonika sönder melodin och ändrade ackord. Detta fick sedan Robert lyssna på och första intrycket var nog inte så positivt. Detta var ju vårt första försök att skriva något tillsammans och jag börjar med att dissikera hans låt. Men lite senare på kvällen så skickade han ett sms och skrev att han började tycka om det melankoliska jag fått ut av låten och tyckte att vi skulle spinna vidare på det.

Och några veckor senare blev låten klar och vi skickade in den till P4. Resten är historia. Den kom visserligen med i uttagningen i P4 Väst men där tog det stopp. Men inte för vårt nya samarbete. Vi hade redan påbörjat låt nummer två och tre. Andra låten blev något helt annat.

Låt nummer två

”Jag tycker om dig” som låt nummer två heter var min idé från början. Eller egentligen var det bara tre minuter musik. Det händer rätt ofta att jag först bygger upp arrangemang utan melodier för att sedan försöka komma på sång & text. Tyvärr faller det ofta där och de blir liggandes. Men Robert fick en lista med alla mina mixar och då fastnade han för det arret. Och resultatet jag fick tillbaka var väldigt positivt och en låt som gick väldigt fort att få ihop. Det som tog tid var egentligen slutmixen då jag inte blev riktigt nöjd med vissa ljud i låten. Och jag kanske fortfarande inte är 100% nöjd men det kommer jag nog aldrig bli.

Låtskrivarduo

Nu har vi precis skrivit klart låt nummer fyra och denna gång är det inte en låt till projektet ”SNURP”. Låten är på engelska och något helt annat som vi provat tidigare men vi båda tycker det låter riktigt riktigt bra. Vi har sagt att Snurp kommer vara ett sidoprojekt och att vi skall försöka att lägga all tid på att skriva låtar som andra artister kan framföra. För det är det vi egentligen är ute efter. Sedan är såklart allt det runt SNURP förbannat kul – spela in musikvideos, släppa låtar på Spotify etc. Men att få en internationell hit hade ju varit ännu roligare.

Och det känns som att låten vi börjar bli klar med kan bli en sådan. Om inte annat så är vi på god väg. Jag hoppas att jag får möjligheten att lägga upp den här på sidan framöver.

Precis som ”jag tycker om dig” så har vi utgått från ett arrangemang jag byggde upp, som sedan Robert hade lite idéer till melodier på och som vi sedan har bollat fram och tillbaka. Och det är kanske det som kommer bli framgångsreceptet?

Robert som är ett gammalt popsnöre med gitarr som huvudinstrument och gärna skriver popmelodier. Tillsammans med mig som älskar 90-tals euro och med ett förflutet av dansgolvsremixar kanske vi kompletterar varandra bra? Han tycker inte om att programmera ljud eller sitta timmar med att hitta den perfekta kicken som jag gör, och jag har uppenbarligen ett problem att hitta den perfekta melodin.

Men tillsammans verkar det som att vi kan skriva låtar som kan bli riktigt bra.

Stay Tuned! 🙂